gemstonebeads nieuw 24
gemstonebeads nieuw 24

Opaal

Opaal
 

 
 
Lightning Ridge blach opal Australia
 

Zwarte Opaal

Het land met de meeste waardevolle en soorten Opalen is toch echt Australië.

In de staat New South Wales waar ik zelf ook een aantal jaar heb gewoond  (regio Sydney-Blue Mountains in 2008-2010) liggen iets meer dan 700 km ten Noord Westen een paar belangrijke vindplaatsen van zwarte Opalen.

De meest bekende daarvan is Lightning Ridge (foto boven). Mocht je daar een keer heen gaan dan kan je daar als toerist een leuke tour doen in de mijnen of het Opaal festival bezoeken.

Ga zelf nooit met je auto zomaar van de asfaltwegen af en zomaar een paar gravel-roads volgen. De kans dat je verdwaald als leek en zonder benzine komt te staan is groot. Onderschat de grootte en het gevaar van de outback van Australië niet. Een satellietradio huren is een mogelijkheid om toch bereikbaar te zijn.

Zwarte Opalen worden ook gevonden in het zuiden van Australië, Indonesië maar ook in Mexico en in Nevada in de USA.
black opals zwarte opalen gemstone beads

Studies hebben aangetoond dat zwarte Opalen (afb. boven) met een gemiddelde kwaliteit en grootte ongeveer 1000 keer minder vaak voorkomt dan een gemiddelde diamant van één karaat.

In 1901 werden voor het eerst zwarte Opalen gevonden in Lightning Ridge. Zwarte Opalen kunnen helder tot ondoorzichtig zijn. Vaak is de laag Opaal die gevonden wordt zeer dun maar zijn de Opalen nog steeds zeer kostbaar.

Wanneer zwarte Opalen een diepzwarte basiskleur heeft dan behoort hij tot de meest zeldzame en waardevolle Opalen. De kleuren die deze zwarte Opalen kunnen hebben zijn blauw, groen, oranje en soms rood.  Felrode kleuren in Opaal is zeer zeldzaam en behoren tot een topkwaliteit.  Voor deze Opalen betaal je ook een hoge prijs.

Speciale zwarte Opalen zijn te herkennen aan terugkerende patronen genaamd ‘rolling flash’, ‘harlequin’ of ‘pinfire’. Deze patronen kunnen de waarde van de Opaal verhogen.

Boulder Opal Australia Cunnamulla

Boulder Opaal

De meeste mensen zijn bekent met de populaire Boulder Opaal afkomstig uit Queensland in Australië.  De meest belangrijkste pekken waar Boulder Opaal te vinden is bevind zich in een 300 kilometer brede en 800 kilometer lange gordel van verweerde krijtachtige sendimenten. Deze gebieden zijn Eromanga, Jundah, Winton, Yowah, Vergemond, Quilpie, en Cunnamulla (foto boven). Veel van deze plaatsen zijn aboriginal namen.
Boulder Opal gemstone beads

Wanneer deze Opaal-soort gevonden wordt zal dit in een opaal -laag zijn van een mengsel van ijzer/klei en zandsteen in zogenaamde keien. Vaak niet groter dan enkele centimeters tot enkele meters.

Het delven van Boulder Opaal (afb. boven) wordt gedaan door zware machines. Dit gebied wordt vaak afgezet en verboden voor onbevoegden.  Het gevonden Opaal wordt vaak in lagen gevonden met natuurlijk bruin moedergesteente (ijzerzandsteen). Hoe helderder het spel van de kleuren, des te duurder is de Opaal.  Boulder Opalen zijn te herkennen aan een vaak onregelmatig oppervlak en worden vrije vormen gesneden en gepolijst.

Coober Pedy opal mines Australia


Heldere Melkopaal

Heldere Opaal is te herkennen aan heldere, melkwitte tot transparante basiskleuren. Het kleurenspel wordt ook wel opalizing genoemd.

Wanneer een Melkopaal nog transparanter is noemen ze deze kristalopalen.  Deze behoren tot de beste kwaliteit en toont alle kleuren van het zonnespectrum met prachtige schitteringen.

Jellyopaal behoort ook tot de groep van heldere Opalen en is licht transparant met vele kleuren.

melkopaal


Heldere Opalen (afb. boven) worden sinds het jaar 1915 o.a. gevonden in Coober Pedy (foto boven) in Zuid Australië. Als backpacker ben ik daar in 1996 geweest en ben daar ook diep onder de grond geweest de mijn in tijdens een tour. Overnachten deden we in een ondergrondse uitgehakte rots. Veel van de bewoners wonen daar in rotsen vanwege de hoge temperaturen. Andere mijngebieden zijn Alan’s Rise, Andamooka, Mintabie, Lambina e White Cliffs in New South Wales in Australië.

De tunnels van deze mijnen zijn soms wel 30 meter diep, de grond is hard en er worden zware machines gebruikt en gaten geboord om Opaal te zoeken. Natuurlijk is er nog steeds veel handwerk te doen tijdens het zoeken van Opaal.

Mijn Australische nicht Sandra is jaren lang vrachtwagenchauffeur geweest in de grootste goudmijn van Australië in de bekende ‘Pit’ is Kalgoorlie (Googlemaps: KCGM Super Pit Lookout) geen Opaal maar wel zeer indrukwekkend deze goudmijn.

Vuur opaal gemstone beads fire opal

Vuur-opaal (afbeelding boven)

Mijnbouw is bewerkelijk, risicovol en kostbaar. Mexicaanse Opaalvelden zijn zeer groot en je moet ook geluk hebben om Opaal te vinden.

Net als alle andere Opalen zijn ook Vuuropalen gemaakt van kiezelzuur met een hoog aandeel van water. De kleuren bestaan uit geel, oranje en rode tinten en hebben sporen van ijzeroxide. Hoe meer kleur, hoe duurder de Opaal. De meest zeldzame Vuur- Opaal is met een intens rode-oranje kleur uit Mexico met vele schitteringen.

Vuuropalen horen bij mensen die actief, vitaal en vol levenslust in het leven staan.

Is Australië nummer één wat Opalen betreft.

Mexico staat op nummer twee. In de hooglanden van Mexico zijn Opaal houdende rotsen te vinden in vele uitgedoofde vulkanen. Deze vindt je in de gebieden rond Magdalena in de provincie Jalisco en in Queretaro. Dit is ongeveer 200 kilometer vanuit Mexico-City.

vuur opaal matrix informatie

Vuuropaal matrix (afb. boven)

De belangrijkste kostbare vuur-opaal gebieden zijn rond Magdalena en Queretaro. De Azteken zochten vroeger al naar deze Opalen en verwerkten ze in sieraden, gebruikten ze voor mozaïeken maar ook voor rituele doeleinden.

Deze Vuuropalen zijn versmolten met moedergesteente. De matrix bestaat vaak uit een roodbruine Rhyoliet.

Elke Opaal is weer anders door alle glinsteringen en landschappen of wat je er ook in wilt zien. Vooral onder een vergrootglas, microscoop of loepje kan je verdwalen in de wereld van de Opaal die zeer geliefd is bij creatieve mensen.

Eigenschappen die bij de Opaalsoorten horen:

Opaal
 
Opaal komt voor in vele kleuren, wit, roze, zwart, beige, blauw, geel, bruin, oranje, rood, groen en paars.  Het is een gemakkelijk verkrijgbare steen maar duur.
 
Kersen Opaal: bevordert de concentratie, activeert helderziendheid en heldervoelendheid, bij bloedstoornissen, goed bij meno pauze klachten.
 
Vuur Opaal: beschermende steen, geeft energie, goed voor de darmen, nieren en bijnieren. Vuur Opaal vergroot de persoonlijke macht, wakkert vuur aan en beschermt tegen gevaar. Het is een steen van hoop, energie, verandering en vooruitgang.
  
Hyaliet (Water Opaal): bevordert helderziendheid, meditatiesteen.
 
Melk Opaal: goed bij cystes en fistels, bij ontstekingen in de mond, vocht afdrijvend.
 
Andes Opaal:
Vindplaats: Peru
Spirituele steen, liefdevolle steen, goed voor alle chakra’s, helpt bij verlegenheid. Ook in blauw en wit te verkrijgen. Steunt hart, longen en thymus.
 
Boulder Opaal
Vindplaats:Australie
Stimuleert de creativiteit op vele vlakken, bloedzuiverend, goed voor de lymfeklieren, nieren en het hart.
 
Zwart Opaal: bestaat uit vele kleuren als rood, blauw en groen. Het reinigt het lichaam, helpt bij allergieën en infecties, liefdevolle steen, hoort bij alle chakra’s.
 
Dendritisch Opaal: De naam komt van Dendrieten (van het Griekse dendron, "boom")
 
Owyhee Blue Opaal: de kleur van deze Opaal kan bij blootstelling aan lucht veranderen van kleur.
Het is een zeldzame steen en wordt gevonden in de USA. Het hemelsblauw van deze Opaal verbind t u met de hoogste engelenleiding en uw eigen gidsen. Hij opent metafysische vermogens en versterkt de intuïtie.
Werking:
·         Voor verlegen en bezorgde mensen
·         Helpt zelfverzekerder en besluitvaardiger te zijn om doelen te bereiken
·         Schenkt helderheid
·         Biedt energetische ondersteuning bij keelklachten, bacteriële  of virale infecties
·         Bij ziekte van Parkinson
·         Kan de bloedsuikerspiegel reguleren
 
Groene Opaal: is nuttig voor het herstellen van chronische ziekten. De steen biedt steun en vitaliteit in de herstelfase. Goed voor het immuunsysteem, verlicht verkoudheid en griep.
 
 
Ethiopische Opaal: komt voor in rood, oranje, geel, groen, bruinachtig en wit. Het is een vurig iriserend kristal en zeldzaam. Hj wordt alleen gevonden in Ethiopië. Het is een steen met buitengewone hoge vibraties, bezit oude wijsheid en stimuleert alle metafysische gaven. Hij bevat een zielenholograaf die toegang verleent tot verleden, heden en toekomst en die bescherming biedt wanneer u door multidimenties of uw Zelf reist.
 
Hij laat u diepe angsten zien en transformeert ze tot uw grootste gaven.
 
Het is een steen die snel uitgeput raakt. Reinig uitgeputte stenen grondig na gebruik en laat ze lange tijd in de zon op kwarts rusten.
 
Oregon Opaal:
Deze steen ontmaskert leugens en bedrog, zowel van u zelf als dat van anderen en onthult de waarheid. Heft oud verdriet op en vervangt deze door vreugde.

opaal sieraden uit Australie

 

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN