gemstonebeads nieuw 24
gemstonebeads nieuw 24

Barnsteen

Sorteer op:
 
 
barnteen

Barnsteen

 

Barnsteen is eigenlijk fossiel hars. Dit hars is afkomstig van Naaldbomen (Pinus). Barnsteen wordt veel gevonden in landen aan de Baltische kust, Litouwen, Polen, Oost-Duitsland en Rusland waar in het Russische Kaliningrad 90% van de wereldproductie wordt gevonden.
 

Wat veel mensen niet weten is dat er 2 soorten barnsteen zijn namelijk Barnsteen en Copal.

Het verschil tussen deze 2 soorten Barnsteen is de leeftijd.

Wanneer men versteend hars barnsteen mag noemen moet dit minstens 40 miljoen jaar oud zijn. Dit is Barnsteen die men over het algemeen kent.

Het is bruin oranje van kleur en heeft een warme tint.
 

Er bestaan ook groene, zwarte en blauwe gekleurde soorten. Blauwe Barnsteen wordt alleen gevonden in de Dominicaanse Republiek.

Jonge barnsteen (Copal) is slechts 20 miljoen jaar, licht van kleur en vaal helemaal transparant.

Deze Barnsteen wordt veel gevonden in Madagaskar.

Copal is een half gefossileerde hars wat inhoud dat er nog oliën in voorkomen en wordt vaak gebruikt in vernissen en lakken en is een ingrediënt in wierrook.
 

Een Barnsteenketting voor mijn kindje

Wanneer je je kindje een Barsteen ketting wil laten dragen, zorg er dan voor dat het kettinkje kort genoeg is zodat hij/zij er niet op kan bijten.

De kettinkjes zijn gemaakt met tussen elke kraal een knoopje voor de veiligheid. Mocht de ketting toch breken dan schieten niet alle kraaltjes los.

Een Barnsteen ketting voor peuters is geen bijtketting. Wanneer uw kindje een Barnsteenketting draagt doe dit altijd onder toezicht en laat het ’s nachts af voor alle veiligheid.
 

Hoe werkt Barnsteen?

Wanneer Barnsteen opwarmt tot lichaamstemperatuur (door de warmte van de huid) verdampt het Barnsteenzuur. Op de huid gedragen werkt Barnsteen daarom altijd het beste en heeft je kindje het meeste baad bij de ontstekingsremmende en pijnstillende effecten bij het doorkomen van tandjes. Ook het kwijlen zal stukken minder zijn door de Barnsteen.

Barnsteen heeft vele positieve eigenschappen zoals:

 • Tegen astma
 • Verwarmd bij reuma
 • Tegen angst en fobieën
 • Goed bij blaasontstekingen
 • Tegen oorpijn
 • Bij schildklieraandoeningen
 • Tegen chronische bronchitis
 • Helpt bij hooikoorts
 • Bij tandproblemen
 • Geeft geestelijke rust
 • Bij chronische spanningen
 • Bij longproblemen
 • Aardende steen voor hogere energieën

Let op:

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft de veiligheid van Barnsteen kettingen onderzocht. De NVWA stelt dat de kettingen voor baby's gevaar kunnen opleveren tijdens het gebruik. In het geval dat een kraal splijt en in de mond van een baby terecht komt, kan dat gevaarlijk zijn. Deze kettingen zijn niet geschikt voor baby's, gebruik ze alleen als je kind drie jaar of ouder is.
Barnsteen reinigen
Barnsteen kan het beste gereinigd worden met een natte zachte natte doek. Vermijdt alcohol, beekmiddel maar wees ook zeer voorzichtig met haarlak deodorant, parfums en diverse cosmetica die uw Barnsteen kunnen aantasten.
Bij een bezoek aan de sauna, zonnebank en tijdens het zwemmen, kunt u uw sieraden beter af doen.


 

Barnsteen testen op echtheid:
 

Er zijn verschillende methoden om een natuurlijke Barnsteen van plastic te onderscheiden. Niet alle methoden zijn hier echter goed geschikt voor. Hieronder vindt u enkele tips voor het testen van de authenticiteit:


Barnsteen laadt statisch opnieuw op wanneer het tegen wol wordt gewreven en trekt versnipperd papier aan.

Let op: sommige soorten plastic vertonen ook vergelijkbare eigenschappen.


Amber ruikt naar aromatische hars na verbranding, plastic stinkt! Neem een willekeurige naald, verwarm de punt van de naald tot deze gloeit en prik met de verwarmde punt in de steen. Je moet het ruiken. Het monster is zeer geschikt om een Barnsteen van kunststof te onderscheiden.


Verouderende Barnsteen vertoont scheuren op het oppervlak, plastic niet.
Amber is lichter dan plastic en drijft in zout water met een specifieke concentratie: 150 g zout tot ongeveer 1 liter water (15% concentratie)


 


 

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN